English version
Mezinárodní veletrh drážní techniky, výrobků a služeb
pro potřeby železniční a městské kolejové dopravy

Momentky z Czech Raildays 2004

Pro větší fotografii klikněte na náhled. Foto: Tomáš Kuchta

"Bez zpoždění..." - přesně v 9.00 byl dne 15.6.2004 zahájen 5.ročník mezinárodního veletrhu Czech Raildays. Po úvodních projevech Ing. Aleše Zedníka - primátora Statutárního města Ostravy, JUDr. Jaroslava Souška - ředitele odboru drah a železniční dopravy MD ČR a Ing. Evžena Tošenovského, hejtmana Moravskoslezského kraje následovalo za dohledu půvabných mažoretek slavnostní přestřižení pásky.

Množství vystavujících firem, stejně jako atraktivnost exponátů, přilákaly tisíce návštěvníků - zatímco dopoledne patřil areál především odborníkům a studentům, v odpoledních hodinách se u pokladen tvořily dlouhé fronty rodičů s dětmi.

Téměř 20 firem, které nestihly podat přihlášku do termínu uzávěrky, muselo aktivní účast na veletrhu oželet z důvodu zaplnění výstaviště - to platilo především o veletržní hale. Pravidelní účastníci letos upřednostnili větší rozměry svých stánků, jejichž úroveň znatelně pokročila.

Velkou atrakcí se stala simulace naklápění vozové skříně vysokorychlostní jednotky řady 680 ČD - a tak byla každá celá hodina ve znamení shromažďujících se fotografů před čelem jednotky, stejně jako těch, kteří usedli do pohodlných křesel v interiéru, aby pocítili naklonění na vlastní kůži.

Přes všechnu atraktivnost však musely občas oblé křivky "Pendolína" ustoupit do pozadí - například když hledáček fotoaparátu upoutaly půvabné hostesky ve službách ČD, a.s.

Nečekaným, ale o to zajímavějším překvapením se stala krátká návštěva prototypu motorového vozu Dm 12 pro finské železnice, který byl kvůli této prezentaci krátce stažen z probíhajících zkušebních jízd

Ostravský dopravní podnik ruku v ruce se svými partnery každoročně se ctí prezentuje novinky určené pro městskou dopravu.

Že lze expozici pojmout i velmi netradičně, dokazuje tento záběr - bylo zajímavé pozorovat návštěvníky, kteří si exponát prohlédli a za uznalého pokyvování hlavou jej zdvořile obešli. Naopak koumavá mládež správně pochopila, že i tyto dveře jsou určeny k průchodu mezi svodidly.

Nejen hnací vozidla byla středem zájmu - na výstavišti měla každá oblast drážní dopravy své nezastupitelné místo, ať už se jednalo o manipulační techniku,...

...dvoucestná vozidla, ...

...drobné mechanismy, ...

...nákladní vozy, a další.

První den veletrhu se nesl ve znamení několika poněkud slavnostnějších prezentací - v tomto případě se jednalo o společnost Siemens a její lokomotivní pool Dispolok - prezentace se mimo jiné zúčastnili (zleva) Ing. Evžen Tošenovský - hejtman Moravskoslezského kraje, Ing. Jan Maj - ředitel divize TS a prokurista firmy Siemens, pan Jürgen Federmann - zástupce Dispoloku, Ing. Jan Komárek - generální ředitel SŽDC, s.o., a Ing. Petr Kousal - generální ředitel ČD, a.s.

Pro vystavovatele je každoročně připraven také společenský program - letos to byla kromě slavnostního rautu v hotelu Atom také společenská party v nově otevřeném areálu Slezskoostravského hradu, kterou zahájilo vystoupení skupiny historického šermu.

... a bonbónek na závěr tohoto malého ohlédnutí. I tento snímek může být zařazen do kategorie momentek, přestože jeho pořízení umožnil až postupný odvoz exponátů v pátek 18.6. A tak, díky souhře okolností, mohla být vedle sebe krátce postavena vozidla, která se v tomto uskupení sotva ještě setkají - vysokorychlostní jednotka řady 680 ČD a dvě lokomotivy Dispoloku - ES 64 F4 - 089 a ES 64 U2 - 038.

Tradiční součástí veletrhu Czech Raildays jsou odborné semináře, které se zpravidla konají ve sloupové síni železniční stanice Ostrava - hl.n. Nejinak tomu bylo i letos - původní příspěvky najdete rovněž na těchto www stránkách.